top of page

               Epopeea  L 475,        Partea a III-a

 

     MarÅ£i  01.11.2016, ora 13,  la cea de-a patra participare a reprezentanÅ£ilor AORR la ÅžedinÅ£a  Comisiei pentru apărare, ordine publică ÅŸi siguranţă naÅ£ională din Senat aceasta, în sfârÅŸit, a avut, la limită, cvorumul necesar desfăşurării lucrărilor.

Colegii noÅŸtri D-nii  Col (r)  Constantin Monac ÅŸi  Col (r) Eugen Lazăr , după ce, în prealabil au avut ÅŸi unele discuÅ£ii individuale cu unii membri ai comisiei ÅŸi reprezentanÅ£i ai structurilor implicate, s-au prezentat cu întreg arsenalul de argumente necesar susÅ£inerii Propunerii legislative 475-2016.

     Propunerea legislativă a fost prezentată de către preÅŸedintele de ÅŸedinţă, D-l  senator Timotei Stuparu, care este ÅŸi unul dintre iniÅ£iatori.

     I s-a dat cuvântul PreÅŸedintei Casei NaÅ£ionale de Pensii Publice, D-na Ileana Ciutan , care a prezentat un istoric al schimbărilor legislative privind pensiile militare din ultima perioadă, subliniind mereu că acestea au crescut când au fost trecute în sistemul public, cresc substanÅ£ial ÅŸi acum ÅŸi, fără a prezenta o argumentaÅ£ie  pe subiect, a spus în final că respectă  punctul de vedere al Guvernului, adică nu susÅ£ine această propunere legislativă.

      Apoi a vorbit reprezentantul AORR  D-l Col (r)  Eugen Lazăr care, în mod argumentat, a arătat că este vorba de un drept la pensie, distinct de pensia militară de stat, bazat pe contributivitate,  a venit cu exemple concrete de respectare strictă  a acestei separaÅ£ii în armatele statelor membre NATO ÅŸi UE ÅŸi a prezentat propria nouă decizie de pensie prin care, în mod abuziv,  i se amputează un drept de pensie în cuantum de 1426 lei , drept rezultat strict pe bază de contributivitate la sistemul public de pensii timp de peste 10 ani.

        Senatorul Traian IgaÅŸ, fără a-ÅŸi exprima o poziÅ£ie clară de susÅ£inere sau respingere a propunerii legislative, a arătat că sunt multe inadvertenÅ£e legislative care trebuie corectate, aceasta este una din ele ÅŸi ……atât.

      Concluzia finală este aceea că, deÅŸi se recunoaÅŸte, verbal sau tacit, că este un abuz, o acÅ£iune clară de confiscare a unui drept la pensie constituit legal printr-o  contribuÅ£ie sistematică la sistemul public de pensii, nici de această dată nu a existat curajul ÅŸi voinÅ£a politică pentru luarea unei decizii. PreÅŸedintele de ÅŸedinţă a propus reluarea dezbaterilor într-o altă ÅŸedinţă care va avea loc luni 07.11.

 

ReprezentanÅ£ii AORR vor fi până la final prezenÅ£i ÅŸi activi.

Stimați camarazi,

​

    AsociaÅ£ia OfiÅ£erilor în Rezervă din România (AORR) este o organizaÈ›ie dedicată promovării valorilor naÈ›ionale, promovării securității È™i apărării naÈ›ionale È™i a rolului ForÈ›elor de Rezervă în cadrul acestora, promovării carierei militare È™i apărării drepturilor militarilor activi, în rezervă È™i în retragere, aÈ™a după cum se poate lesne urmări din prevederile Statului È™i acÈ›iunile întreprinse de AsociaÈ›ie.

      AÈ™a cum se È™tie, prin efortul AsociaÈ›iei, conjugat cu al altor organizaÈ›ii profesionale ale militarilor în rezervă È™i în retragere, dar È™i al unora care reprezintă militarii activi, au  fost aduse amendamente fezabile la un pachet de acte normative, printre care se numără Legea 223/2015, OG nr. 57/2015 È™i proiectul Statutului cadrelor militare, gradaÈ›ilor È™i soldaÈ›ilor profesioniÈ™ti.       Toate aceste acte normative au un caracter perfectibil ÅŸi ne propunem să milităm în continuare pentru îmbunătățirea lor, astfel încât militarii activi să beneficieze pe termen lung de o legislaÈ›ie coerentă care să le reglementeze profesia, iar militarii în rezervă È™i retragere să poată beneficia de recunoaÈ™terea aportului adus de-a lungul carierei militare la funcÈ›ionarea È™i bunul mers al instituÈ›iei militare, printre altele, È™i printr-o pensie decentă, stabilită în conformitate cu practica similară aplicată de statele membre în NATO È™i Uniunea Europeană.

     În acest sens, Consiliul Director al AORR ÅŸi-a propus să creeze o structură care să monitorizeze aplicarea actelor normative care reglementează pensiile militare, procesul de recalculare a acestora È™i să realizeze feed–back-ul necesar îmbunătățirii acestui proces, atât din perspectiva legislaÈ›iei, cât È™i a procedurile concrete de implementare.

    În cadrul acestei structuri Consiliul Director a numit pe col. (r) Monac Constantin, col. (r) Iosif Vasile, col. (r) Georgescu Nicolae, cdor. (r) conf. univ. dr. Golea Pompiliu, sprijiniÈ›i de colaboratorul pe probleme juridice lt. col. (r) Burlacu Gabriel.

   Pornind de la cele menÅ£ionate, rugăm toate cadrele militare în rezervă ÅŸi retragere, care primesc decizii de recalculare a pensiilor cu valoare mai mică decât cea aflată în plată, să le scaneze ÅŸi să le trimită la adresa de e-mail: golea_p@yahoo.com, respectiv aorrconstanta@yahoo.ro, în vederea  constituirii unei baze de date dedicată optimizării procesului administrativ. Ne vom ocupa atât de problemele membrilor AsociaÈ›iei, cât È™i de cele ale altor colegi, astfel încât să putem să devenim un pilon important în apărarea intereselor legitime ale cadrelor militare.

   AÈ™teptăm cu empatie sesizările dumneavoastră pe problematica menÈ›ionată mai sus, precum È™i oriÈ™ice alte sesizări, opinii sau propuneri legate de acest subiect.

​

ATENÈšIE: Scopul acestei acÈ›iuni este doar de a crea o bază de date care să constituie suport pentru viitoarele discuÈ›ii cu reprezentanÈ›ii MApN È™i din forurile legislative, AORR neputând să se implice în soluÈ›ionarea contestaÈ›iilor individuale. Pentru contestarea deciziilor, recomandăm să se studieze È™i urmeze procedurile descrise în Legea nr.223/2015, Lege privind pensiile militare de stat, Capitolul VI, JurisdicÈ›ia în domeniul pensiilor militare de stat.

     Consecventa angajamentelor sale ca, în paralel cu contribuÈ›ia la dezvoltarea legislaÈ›iei naÈ›ionale È™i a conceptelor doctrinare care să permită dezvoltarea ForÈ›elor de Rezervă NaÈ›ionale, AsociaÈ›ia continuă să susÈ›ină cu orice ocazie drepturilor sociale ale militarilor activi, în rezervă sau în retragere. Ultima acÈ›iune în acest sens a avut loc cu prilejul È™edinÈ›elor Comisiei pentru apărare, ordine publica È™i siguranță naÈ›ională È™i a Comisiei pentru muncă, familie È™i protecÈ›ie socială din Senat, desfășurate în data de 5 octombrie a.c., reprezentanÈ›ii noÈ™tri fiind interesaÈ›i proiectul legislativ înregistrat cu numărul L475/2016, proiect ce vizează o completare a  art. 110 din L223/2015 care să permită, în mod opÈ›ional È™i la cerere, transferul punctajului mediu anual È™i a vechimii acumulate după trecerea în rezervă È™i până la 31 decembrie 2015,  în sistemul public la casele de pensii teritoriale.

   Acest amendament a fost iniÈ›iat de către senatorii Coca LaurenÈ›iu-Florian – PSD, Fifor Mihai-Viorel – PSD, Mitu Augustin-Constantin – PSD, Obreja Marius Lucian – PNL È™i Stuparu Timotei – PSD, precum È™i de deputatul Mircovici Niculae - UBBR (minorități),Dumnezeu sa-l odihnească, È™i va permite - dacă va fi adoptat - ca persoanele care au suficienÈ›i ani de muncă în calitate de militar È™i nu au nevoie de un aport de

vechime civilă pentru a atinge limita de 85% impusă prin Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, modificată, să valorifice stagiul de cotizare realizat în viaÈ›a civilă la casele de pensii teritoriale, corespunzător perioadei lucrate È™i contribuÈ›iei realizate.

     La Comisia pentru Munca, cu acceptul preÈ™edintelui de È™edinÈ›a - căruia îi mulÈ›umim pe această cale, reprezentanÈ›ii AORR au susÈ›inut următoarele:

- stagiul adăugat este recunoscut È™i cuantificat prin decizii de pensie pentru limită de vârstă, emise în baza Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, constituind un drept castigat si un

element contributiv  care nu poate fi diminuat nici măcar temporar, conform deciziilor CurÈ›ii ConstituÈ›ionale (nr. 872 È™i 874/2010) È™i cu atât mai puÈ›in confiscat;
- având în vedere că cererea este opÈ›ională iar situaÈ›iile juridice sunt diferite, nu se susÈ›ine argumentul discriminării invocat de Guvern È™i proiectul nu aduce nici un prejudiciu colegilor noÈ™tri ieÈ™iÈ›i mai tineri  din sistemul militar;
- în condiÈ›iile în care prin Decizia nr.861/2006 Curtea ConstituÈ›ională statuează că persoana care a plătit contribuÈ›ia este îndreptățită să primească o pensie calculată conform prevederilor legale se poate anticipa un număr considerabil de procese cu rezultat previzibil;
- DirecÈ›ia generală legislativă a Parlamentului României apreciază ca aceasta propunere legislativă "corespunde principiilor È™i normelor constituÈ›ionale; totodată, propunerea legislativă se integrează în sistemul legislativ existent".
     Ca urmare a argumentelor prezentate, preÈ™edintele de È™edință a dispus amânarea votului până la lămurirea aspectelor semnalate de către reprezentanÈ›ii AORR.

     Din păcate, È™edinÈ›a Comisiei pentru Apărare Ordine Publica È™i Siguranță NaÈ›ională È™i-a suspendat lucrările din lipsă de cvorum, urmând a fi reprogramată dezbaterea.

     PoziÈ›ia AORR a fost susÈ›inută de domnii Gl. lt. (r) Virgil Bălăceanu, Col.(r) Constantin Monac È™i Col.(r) Vasile Iosif.

 

    Vă asigurăm cu acest prilej stimaÈ›i colegi că, prin Grupul pentru probleme sociale din cadrul AORR, vom urmări cu atenÈ›ie evoluÈ›ia proiectului legislativ, vom acÈ›iona în continuare  pentru apărarea drepturilor legitime ale militarilor, folosind în acest sens orice formă legală avută la dispoziÈ›ie È™i vă vom informa oportun cu orice acÈ›iune relevantă.
 

COMUNICATUL ASOCIAÈšIEI OFIÈšERILOR ÎN REZERVÄ‚ DIN ROMÂNIA

– 19 Septembrie 2016 –

COMUNICATUL ASOCIAÈšIEI OFIÈšERILOR ÎN REZERVÄ‚ DIN ROMÂNIA

– 02 noiembrie 2016 –

COMUNICATUL ASOCIAÈšIEI OFIÈšERILOR ÎN REZERVÄ‚ DIN ROMÂNIA

– 7 octombrie 2016 –

 

Ne menținem obiectivele!

 

     Urmare a comunicatului din 6 octombrie, vă informăm că, din lipsă de cvorum, nici în data de 11 octombrie nu s-au putut È›ine lucrările Comisiei pentru apărare È™i siguranță naÈ›ională din Senat, menite să discute, între altele, proiectul legislativ înregistrat cu numărul L475/2016, proiect ce vizează o completare a  art. 110 din L223/2015 care să permită, în mod opÈ›ional È™i la cerere, transferul punctajului mediu anual È™i a vechimii acumulate după trecerea în rezervă È™i până la 31 decembrie 2015,  în sistemul public la casele de pensii teritoriale.

     PerseverenÈ›i în demersurile noastre, vom fi prezenÈ›i la lucrările comisiei pentru muncă È™i probleme sociale planificate pentru marÈ›i, 18 octombrie, È™i vă vom È›ine la curent cu progresele înregistrate.

 

 

 AORR - CONSILIUL DIRECTOR

”Dimitrie Cantemir, punte a cunoaÈ™terii între Orient È™i Occident”

 

       Recent, gl. Bg(r) Mihail Țăpârlea, secretar general al AORR, a participat, la IaÈ™i È™i ChiÈ™inău, la lansarea lucrării de studii È™i articole „Dimitrie Cantemir,  punte a cunoaÈ™terii între Orient È™i Occident , ce a fost editată sub egida  AsociaÈ›iei Europeane „Dimitrie Cantemir”.

      La IaÈ™i, volumul a fost prezentat, iniÈ›ial, la Biblioteca JudeÈ›eană ”Gheorghe Asachi”. După lansarea volumului, a urmat o sesiune de întrebări È™i răspunsuri legate de moÈ™tenirea cantemiriană în spaÈ›iul românesc È™i nu numai.   Un mare impact a avut lansarea lucrării la Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir”. Activitatea a fost urmată de sesiune de comunicări È™tiinÈ›ifice, prezentate de: Mihail  Țăpârlea, ”Dimitrie Cantemir, punct arhimedic al culturii româneÈ™ti, europene È™i universale. Unele aspecte controversate ale vieÈ›ii lui mareruli cărturar.” Profesor Andreea Movilă, ”Imaginea cartografică cantemiriană”; profesor Cătălina Rotaru, ”Istoria ieroglifică.  O semiotică a măștii.” Viorel Ciobanu, ”AsociaÈ›ia Europeană Dimitrie Cantemir – platformă de cunoaÈ™tere, relaÈ›ionare È™i integrare a instituÈ›iilor ce-l au ca patron pe marele cărturar”.  

       La ChiÈ™inău, lansarea lucrării a avut loc  la Biblioteca NaÈ›ională a Republicii Moldova. La eveniment, au particippat profesori, istorici, cercetătări, jurnaliÈ™ti, precum È™i reprezentanÈ›i ai celor 16  instituÈ›ii de învățământ din Republica Moldova, ce poartă numele marelui cărturar, savant, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog ÅŸi compozitor. În cadrul evenimentului, doamna Elena Pintilei, director general al Bibliotecii NaÈ›ionale a subliniat semnificaÈ›ia operei cantemiriene pentru cultura românească. De asemenea, Mihail Țăpârlea, a conferenÈ›iat pe tema ”Dimitrie Cantemir, opioman, iscoadă È™i mason?” La finalul activităților, secretarul general al AsociaÅ£iei Europene „Dimitrie Cantemir”, Viorel Ciobanu, a donat un număr important de exemplare ale lucrării reprezentanÅ£ilor liceelor, gimnaziilor ÅŸi bibliotecilor din Republica Moldova,  care poartă numele lui Dimitrie  Cantemir.

     Totodată, au fost organizate două întîlniri cu elevi È™i profesori de la liceele teoretice din ChiÈ™inău, ce au ca patroni spirituali pe Dimitrie Cantemir È™i, respectiv, Antioh Cantemir. Cu aceste prilejuri, s-a convenit înfiinÈ›area, la ChiÈ™inău, a unor filiale ale AsociaÈ›iei Europene ”Dimitrie Cantemir”, precum È™i stabilirea unor parteneriate cu instituÈ›iile similare din România, în primul rând cu Colegiul NaÈ›ional ”Cantemir-Vodă”, din BucureÈ™ti. Aceste parteneriate cuprind, printre alte acÈ›iuni, È™i efectuarea unor vizite reciproce între elevi È™i cadrele didactice. Propunerile PărÈ›ii Române au fost primite cu mare interes de către partenerii de peste Prut. În aceste instituÈ›ii, activitățile de învățământ se desfășoară în limba rusă.

COMUNICATUL ASOCIAÈšIEI OFIÈšERILOR ÎN REZERVÄ‚ DIN ROMÂNIA

– 13 octombrie 2016 –

COMUNICATUL ASOCIAÈšIEI OFIÈšERILOR ÎN REZERVÄ‚ DIN ROMÂNIA

– 20 octombrie 2016 –

Epopeea proiectului de lege 475/2016 continuă

     Pentru a treia oară in această lună, reprezentanÅ£ii AORR, respectiv domnii general Virgil Bălăceanu, colonel Eugen Lazăr, colonel Dănut Lung si colonel Vasile Iosif,  s-au prezentat la Comisia pentru Apărare, Ordine Publică si Siguranţă NaÅ£ională din Senat (18.10.2016, ora 13.00) pentru a susÅ£ine proiectul de lege sus-menÅ£ionat si a prezenta un amendament clarificator, însoÅ£it de o expunere de motive conÅ£inând argumente juridice si constituÅ£ionale demne de luat in seamă de parlamentari (se anexează).

     Din păcate, nici de această dată lucrările Comisiei nu s-au putut desfaÅŸura din lipsă de cvorum ceea ce ne face să credem că există o lipsă de interes ÅŸi de  voinÅ£a politică pentru a corecta această nedreptate ÅŸi a elimina acest paradox: militari care au muncit după trecerea in rezervă, au plătit obligatoriu contribuÅ£ii sociale, împreună cu angajatorii lor, au primit pensii civile, funcÅ£ie de punctajele realizate, indexate separat de pensia militară, au primit decizii de pensionare pentru limită de vârstă în baza Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice,  dintr-o dată, după 31.12.2015, sunt deposedaÅ£i  printr-o "eroare legislativă" de acest drept câstigat, contrar oricăror principii de drept al muncii si contrar practicii CurÅ£ii ConstituÅ£ionale in domeniul pensiilor contributive.

     Dacă la Comisia pentru Apărare am fost primiÅ£i cel puÅ£in cu bunăvoinţă – ÅŸi pe această cale mulÅ£umim din nou PreÅŸedintelui Comisiei, d-lui senator Obreja – ÅŸi am găsit sprijin pentru susÅ£inerea amendamentului  în persoana d-lui senator DobriÅ£oiu, la Comisia pentru Muncă am avut surpriza să găsim uÅŸa închisă si să nu primim nici un răspuns la solicitarea noastră  de a ni se permite să ne prezentăm argumentele pe acest subiect (se anexează).  Mai mult, am aflat că ÅŸedinÅ£a s-a devansat cu o zi dar, din “fericire” de această dată, nici aici lucrările nu s-au putut desfăşura din lipsă de cvorum.

    StimaÅ£i colegi, indiferent de cursul legislativ pe care îl va lua acest proiect, răman următoarele întrebări, la care legiuitorii vor trebui sa dea un raspuns:

  1. Unde sunt banii plătiÅ£i de militarii in rezervă  si angajatorii lor ca ÅŸi contribuÅ£ii sociale obligatorii la Bugetul Asigurărilor Sociale , dupa încetarea raporturilor de muncă cu structurile sistemului naÅ£ional de apărare?

  2. Dacă se încetează plata pensiilor contributive de ce nu se restituie contravaloarea contribuÅ£iilor sociale reÅ£inute militarilor in rezervă si angajatorilor lor?

 

     Increzatori că toate asociaÅ£iile militarilor în rezervă si retragere vor adresa aceste întrebări justificate parlamentarilor din circumscripÅ£iile in care sunt prezenÅ£i, vă asigurăm că vom continua demersurile legale ÅŸi constituÅ£ionale pentru o justă soluÅ£ionare a acestei probleme.

Epopeea PL 475 continua…. Partea a- II- a…..De Ziua Armatei

 

    Consecventa atitudinii sale militante,  AORR,  prin reprezentantul sau, colonel(r) Vasile Iosif a fost prezenta si la sedinta Comisiei de Munca din Senat ce s-a desfasurat in ziua de luni, 24.10.2016, ora 13.30.

Lucrarile s-au desfasurat astfel:

    Presedintele Comisiei, domnul senator Fratean a dat cuvantul d-lui senator Mitu Augustin, initiator al PL 475 care a sustinut in continuare necesitatea adoptarii acestei legi pentru completarea  art.110 din L223 din ratiunile prezentate in   Expunerea de motive.

   In absenta doamnei Presedinte a Casei Nationale de Pensii dl.senator Fratean a intrebat ce institutii ale Sistemului National de Aparare sunt prezente, prin reprezentanti, in sala. S-a raspuns ca sunt reprezentate ministerele Apararii ,  Afacerilor Interne precum si  SRI. In numele acestora a luat cuvantul domnul chestor Dragulin, director al Directiei Generale Financiare a MAI care, in esenta,  a afirmat ca nu sustine acest proiect de lege dintr-un sentiment de onestitate, intrucat considera ca daca un militar a primit o pensie militara, nu este onest sa mai primeasca si o pensie civila.

    Surprins oarecum de aceasta pozitie si de argumentatia non-juridica a acestuia  dl.senator Mitu i-a explicat domnului chestor ca proiectul de lege vine sa sprijine multe cadre ale MAI care au trecut in rezerva tineri,  la 45-50 de ani si au lucrat  apoi, ca civili , in diferite domenii.

    Atitudinea pozitiva si constructiva a domnului senator nu a fost in masura sa schimbe pozitia exprimata de domnul chestor desi aceasta nu a fost sustinuta de nici un argument juridic.

Reprezentantii celorlalte doua institutii nu au luat cuvantul in  sedinta pastrand tacerea.

     In aceste conditii, Presedintele de sedinta a dat cuvantul reprezentantului AORR care a reluat argumentele prezentate in Expunerea de motive ce a insotit amendamentul propus adaugand ca in nici un stat membru NATO nu se face acest amestec intre pensia cuvenita pentru activitatea exclusiv militara cu pensia cuvenita pentru activitatea civila, nu se interfereaza si nu se exclud reciproc.

     Documentul nu a fost supus la vot urmand o coordonare cu Comisia de Aparare din Senat.

De Ziua Armatei, pe 25 Octombrie, la ora 13.00, impreuna cu dl.colonel Monac si dl.colonel Lazar am fost prezenti la Comisia de Aparare din Senat cu speranta – s-a dovedit nejustificata – de a primi “cadou” un proiect de lege votat.

     Din pacate, constatarea anterioara privind lipsa de vointa politica si interes pentru subiect s-a dovedit a fi reala: nici de aceasta data nu a existat cvorum.

     Stimati colegi, ne aflam in situatia in care avem cel putin 3 categorii de militari care, dupa trecerea in rezerva au lucrat sau vor lucra, in continuare, in viata civila:

  1. Cei care au lucrat in viata civila pana in 2010 si primesc doua taloane de pensie, unul cu pensia militara de stat si unul cu pensia civila.

  2. Cei care au lucrat in viata civila dupa desfiintarea pensiilor militare de stat si pana la 31.12.2015 care au primit un singur talon de pensie si au stagiul adaugat cuantificat separat in decizia de pensie pentru limita de varsta si carora li s-a confiscat pensia civila dupa intrarea in vigoare a L223 contrar Deciziilor Curtii Constitutionale privind pensiile contributive.

  3. Cei care vor lucra in viata civila dupa 01.01.2016 si care vor primi doua taloane de pensie, unul militar si unul civil.

 

     Desigur, sunt si alte subiecte chiar mult mai presante in legatura cu aplicarea L223: natura veniturilor luate in calcul, pensia suplimentara, valorificarea integrala a vechimii militare, actualizarea functiilor, etc.

Numai ca existentape rol a acestui proiect de lege ne-a determinat sa ne concentram atentia asupra sa. Pentru moment.

COMUNICATUL ASOCIAÈšIEI OFIÈšERILOR ÎN REZERVÄ‚ DIN ROMÂNIA

– 26 octombrie 2016 –

bottom of page