Asociația Ofițerilor în Rezervă din România
Membră a Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă C.I.O.R. - NATO
C U R R I C U L U M V I T A E
General maior (r.) dr. Dan-Florin GRECU
Generalul Grecu s-a născut în 24 mai 1958, în comuna Vărădia de Mureș, județul Arad.
A îmbrățișat de tânăr cariera militară, absolvind Liceul Militar „Stefan cel Mare” în 1977, Școala Militară de Ofițeri Activi de Artilerie și Topogeodezie în 1980 și Academia Militară, Facultatea de comandă și stat major, în anul 1988.
A fost avansat la gradul de general de brigadă în octombrie 2010 și la gradul actual în iunie 2014.
Ofițer de artilerie, și-a început cariera militară în armă, ca și comandant de pluton, urcând succesiv treptele carierei ca instructor în școala de ofițeri, lector șef în Centrul de Instrucție al Artileriei, comandant de divizion în Brigada 17 Artilerie și ofițer de stat major în secția operații a Inspectoratului General al Artileriei.
Din 1993 până în 2008 a îndeplinit diferite funcții în Direcția Operații a Statului Major General, de la ofițer 1 la șef de serviciu, perioadă în care a fost direct implicat în transformarea organismului militar pentru a face față noilor cerințe impuse de aderarea României la Alianța Nord-Atlantică și operațiile internaționale la care Armata României a luat parte. În februarie 2008 a fost numit șef de stat major la Corpul 4 Armată „Mareșal Constantin Prezan”, transformat ulterior în Divizia 4 Infanterie „Gemina”, iar de la 1 iulie 2010 comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. A trecut în rezervă în iulie 2014, de pe funcția de locțiitor pentru resurse al șefului Statului Major General.
În desăvârșirea carierei sale, generalul Dan Grecu a absolvit o serie de cursuri importante în țară și străinătate, amintind aici cursul post universitar de conducere mari unități din compunerea Statelor Majore ale Categoriilor de Forțe ale Armatei la Universitatea Națională de Apărare, cursul superior “Securitate și bună guvernare” al Colegiului Național de Apărare, Cursul “Cooperare interdisciplinară în operațiile de menținere a păcii” la Centrul Lester B. Pearson, Cornwallis, Canada, cursul “Managementul crizelor” organizat de Stafful Internațional al NATO de la Bruxelles și Colegiul NATO de Apărare de la Roma. De asemenea, generalul Grecu deține diploma de master la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și titlul de doctor în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare.
Experiența sa internațională este reliefată cel mai bine prin cele trei misiuni în afara teritoriului național ca observator militar în Misiunea ONU din Etiopia și Eritreea (UNMEE), șef al Echipei Naționale la Comandamentul Central American (US CENTCOM) pentru operațiile din Irak și Afganistan și șef al Echipei Române de Legătură la Comandamentul Regional Sud al ISAF din Kandahar, Afganistan, însumând aproape trei ani în aceste activități, fiind astfel recunoscut și ca ,,Militar veteran".
Pentru activitatea sa a fost recompensat cu ordine și medalii naționale și internaționale. Dintre cele naționale amintim Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de cavaler și de ofițer, Medalia „Virtutea Militară” în grad de cavaler, medaliile onorifice pentru 15, 20 și 25 de ani de serviciu, Emblemele de Onoare ale Armatei României, Ministerului Apărării Naționale, Statului Major General, Statului Major al Forțelor Terestre și Statului Major al Forțelor Aeriene, iar cele internaționale sunt reprezentate de Medalia pentru merite deosebite a Forțelor Terestre ale SUA (US Army Commedation Medal), Medalia ONU cu semnul “2 silver” pentru misiunea UNMEE și medalia NATO pentru operații ,,non article five”.
Vorbește fluent limbile engleză și franceză.
Generalul Dan Grecu este căsătorit cu doamna Luminiţa Elena și are patru copii, fiind și fericitul bunic al unei nepoate.