Asociația Ofițerilor în Rezervă din România
Membră a Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă C.I.O.R. - NATO
Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (A.O.R.R.) este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter nelucrativ, autonomă şi apolitică, înfiinţată în anul 2004, membră a Confederației Interaliate a Ofițerilor de Rezervă CIOR – NATO, și a Comitetului CIOR. Participă activ la activitățile organizate-citeste mai mult...
Joi, 6 noiembrie 2014, Palatului Parlamentului, sala Avram Iancu, a gazduit masa rotundă „Rezerva militară națională a României după 10 ani în CIOR - NATO, repere și modele”. Evenimentul omagial, care a marcat 10 ani de activitate desfășurată de Asociația Ofițerilor în Rezervă - citeste mai mult...
Confederația Interaliata de Ofiterilor in Rezerva, de obicei menționate sub acronimul francez CIOR, reprezintă interesele a peste 1,3 milioane de rezerviști din 36 națiuni participante în cadrul și în afara NATO, ceea ce face cea mai mare organizatie din lume ofițer în rezervă militară.-citeste mai mult...
DESPRE A.O.R.R.
PROIECTE
DESPRE C.I.O.R.
DESPRE C.I.O.R.
Confederația Interaliata de Ofiterilor in Rezerva, de obicei menționate sub acronimul francez CIOR, reprezintă interesele a peste 1,3 milioane de rezerviști din 36 națiuni participante în cadrul și în afara NATO, ceea ce face cea mai mare organizatie din lume ofițer în rezervă militară.-citeste mai mult...
Vineri, 18 martie 2016,la Cimitirul Eroilor Turci din București s-au comemorat 101 ani de la Bătălia de la Canakkale din zona strâmptorii Dardanele din anul 1915, eveniment istoric memorabil adânc sădit în conștiința națională turcă. Această zi reprezintă Ziua Eroilor Turci căzuţi la datorie, în ţară ori pretutindeni în lume-citeste mai mult...
DEPUNERE DE COROANE
Sfârșitul lunii mai, aduce în viața Națiunii două mari momente de recunoștință și celebrare a celor care nu au precedat să-și dăruiască viața în slujba idealurilor naționale și sociale: Ziua Eroilor și Ziua Rezervistului Militar.
În ciclul manifestărilor dedicate acestor zile, membrii AORR au fost parte la spectacolul organizat de Federația Militarilor din România la Palatul Tineretului din București și, mai ales, au luat parte la Forumul Structurilor Asociative ale Militarilor, activitate organizată în incinta Senatului României, joi, 25 mai.
Activitatea mai sus menționată s-a desfășurat în prezența reprezentanților tuturor structurilor asociative membre ale Forumului și a prilejuit un bun prilej de prezentare a problemelor cu care militarii în rezervă și în retragere se confruntă. Din păcate, nici unul din factorii politici decidenți, invitați, nu a luat parte la activitate. Au fost prezenți ofițeri activi din MApN, MAI și SRI, cărora le mulțumim, persoane cu o incontestabilă valoare profesională, dar care nu au posibilitatea ca prin competența funcției să interfereze cu solicitările noastre.
AORR a contribuit la dezbatere prin prezentările domnului colonel (r) Remus Macovei – o incursiune istorică asupra statutului militarului în societatea românească, a domnului Dănuț Lungu – egalitatea de tratament în domeniul salarizării și a domnului Marian Tudor, membru AORR și președinte ROMIL – egalitatea de tratament în domeniul pensiilor militare.
Din prezentări și discuții au rezultat câteva idei de interes, care, pe de o parte reliefează intențiile asociațiilor prezent în Forum, iar pe de altă parte arată, din păcate, lipsa de interes a factorilor politici decidenți asupra problematicii militarilor în rezervă, astfel:
-
toți participanții au subliniat necesitatea coagulării acțiunilor asociațiilor militarilor în rezervă și în retragere;
-
toți participanții au exprimat regretul că ANCMRR nu se alătură demersurilor celorlalți militari, asociați sau nu, care au în vedere îmbunătățirea condițiilor de viață ale militarilor;
-
reprezentanții participanți au prezentat STUPOAREA lor, că în condițiile proiectului legii salarizării unitare, militarul profesionist este asimilat muncitorului necalificat; în egală măsură, s-a exprimat NEMULȚUMIREA că Șeful SMG/SMA este ridiculizat la rang de regizor teatru de marionete și apreciază că aceste legiferări trebuie rapid corectate;
Ideea de bază care a reieșit din discuțiile Forumului, este că asociațiile militarilor în rezervă și retragere trebuie să aibă o voce unică și că, inclusiv în condițiile în care ANCMR, cea mai mare organizație a militarilor în rezervă, refuză să fie parte a acestui proces, noi trebuie să continuăm demersurile.
AORR – Departamentul de comunicare și relații cu mass media
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 27 MAI 2017 –
Vineri., 21 iulie a.c., la inițiativa A.O.R.R. și A.C.M.R.R. din S.I.E., a avut loc o ședință de lucru a reprezentanților asociațiilor profesionale ale militarilor în rezervă, reunite în cadrul Forumului de colaborare, sub președinția Federației Militarilor din Romania, care a avut ca scop cristalizarea unei poziții comune față de amendamentele necesar a fi aplicate la Legea privind pensiile militare de stat (Legea 223/2015).
Cu acest prilej s-au purtat discuții și au fost formulate amendamente la:
-
art.28, pentru mărirea bazei de calcul și valorificarea integrală a vechimii militare cumulate;
-
art.60, pentru extinderea elementelor care fac obiectul actualizării pensiei;
-
art. 108, pentru revenirea la conceptul legal de pensie suplimentară, în afara pensiei militare de stat;
-
art. 109, pentru recalcularea pensiei pe o bază de calcul actualizată la nivelul funcțiilor egale/similare la data recalculării/actualizării;
-
art.110, în sensul clarificării raporturilor dintre casele de pensii teritoriale și casele de pensii sectoriale referitor la recunoașterea reciprocă a stagiilor de cotizare în specialitate, respectiv a stagiilor de cotizare adăugate, indiferent de data înscrierii la pensie;
-
art.112, în sensul acordării dreptului de opțiune între aplicarea L263/2010 sau a L223/2015, indiferent de data deschiderii dreptului la pensie.
-
De asemenea, participanții la discuții au mai propus abrogarea art.30, care conform majorității opiniilor exprimate, introduce plafonări arbitrare și discriminatorii.
Aceste propuneri vor fi susținute de membrii Forumului în cadrul Grupului de lucru inițiat de A.N.C.M.R.R. “Alexandru Ioan Cuza" ce își va desfășura lucrările în cursul acestei săptămâni.
Vă vom ține la curent atât cu evoluția discuțiilor, cât și cu acțiunile pe care A.O.R.R. le va desfășura, împreună cu partenerii din Forum, pentru promovarea punctelor de vedere discutate în fața Legislativului și a Guvernului României.
A.O.R.R. – Consiliul Director
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 25 IULIE 2017 –
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 15 NOIEMBRIE 2017 –
COMUNICAT
referitor la dezbaterea publică „Realități cotidiene ale vieții militarului român”
Dezbaterea publică consacrată realității vieții militarului român desfășurată în condițiile vitrege în care, probabil fapt unic în lume, un guvern își jignește, înjosește și decredibilizează propria sa armată și pe cei care au luptat pentru țară, și-a propus ca pornind de la exemple concrete să dea un răspuns la câteva întrebări capitale:
-
Acordă decidenții politici aprecierea și respectul cuvenite Armatei țării și militarilor ei?
-
Reflectă salarizarea propusă prin legea salarizării unitare caracterul specific profesiei militare, munca, riscurile și privațiunile serviciului militar?
-
În ce măsură respectă guvernanții angajamentele asumate prin Tratatul de aderare la NATO referitoare la salarizarea personalului militar?
-
Este pensia militarilor o pensie specială?
Activitatea a fost organizată de Federația Militarilor din România și a reunit reprezentanți ai celor 13 asociații componente, reprezentanți ai altor 30 de asociații profesionale ale militarilor în rezervă, precum și rezerviști neafiliați, președintele federației, domnul general de brigadă (rtg) Nicolae Gropan fiind și moderatorul dezbaterii.
Și la această dezbatere publică, la fel ca la reuniunea Forumului din 7 septembrie despre care am relatat într-un comunicat anterior, au fost invitate să participe toate structurile executivului și legislativului cu responsabilități în domeniul apărării și securității naționale, de la Președinție, Guvern și Ministere la comisiile parlamentare. Dacă absența reprezentantului Președinției sau al primului ministru nu a mai surprins pe nimeni, dezbaterea s-a bucurat în sfârșit de atenția necesară din partea Ministerului Apărării Naționale, reprezentat de domnul secretar de stat Nicolae Nasta, de șeful Direcției Relații Publice, locțiitorii șefilor Direcției Financiar Contabilă, respectiv Calitatea Vieții, șeful Casei sectoriale de pensii a MApN, reprezentanți din Statul Major General.
Comisiile parlamentare au fost reprezentate de domnii senator Nicu Fălcoi, secretarul comisiei de apărare din Senat, deputat Dumitru Lupescu, deputat Nicolae-Daniel Popescu, secretar, respectiv membru al comisiei de apărare din Camera Deputaților, primii doi fiind și foști ofițeri activi.
La dezbatere a participat și domnul Mircea Criste, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul - armată, justiție, poliție, penitenciare, iar societatea civilă a fost reprezentată de domnul Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.
Din întreaga desfășurare a dezbaterii a răzbătut apelul rezerviștilor militari către liderii politici de a se trezi la realitate, măcar în al 12-lea ceas și de a conștientiza situația gravă cu care se confruntă țara noastră, când forțe externe și interne atacă însăși garantul suveranității, a independentei și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale, Armata României.
Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, asociație fondatoare a FMR, și-a adus și de data aceasta contribuția atât la organizarea în sine a dezbaterii, cât și prin intervențiile reprezentanților ei. Astfel, domnul gl. lt. (r) Virgil Bălăceanu a subliniat riscurile la care structurile asociative se expun prin acțiuni necorelate, pericolul dezbinării și chiar învrăjbirii diferitelor asociații sau membrii și răul produs de orgolii și frustrări personale sau de grup. Domnul cdor.(r) conf. univ. Pompiliu Golea a prezentat erudit efectele ordonanței 59/2017 asupra pensiilor militare, iar domnul col (r.) Constantin Monac a propus acțiuni concrete pentru prezentarea în fața comisiilor decidente din Camera Deputaților a aberațiilor cuprinse în OUG 59?2017, inclusiv din perspectiva constituționalității.
Mesajul AORR adresat participanților la dezbatere a fost redactat și prezentat de domnul gl. lt. Florian Pință, și îl prezentăm integral, pe de o parte pentru că el sintetizează problemele cu care se confruntă țara, nu numai Armata României sau rezerviștii militari, iar pe de altă parte pentru că a fost adoptat de participanții la dezbatere ca un mesaj al reuniunii, urmând să fie transmis tuturor celor pe care i-am invitat să participe la dezbatere și difuzat în mass-media.
AORR – Departamentul de comunicare și relația cu mass media
MESAJ
transmis în cadrul dezbaterii publice cu tema „Realități cotidiene ale vieții militarului român”
”Arta supremă a războiului este înfrângerea inamicului prin înșelătorie, fără luptă” („Discreditați tot ceea ce merge bine în țara inamicului; Implicați reprezentanți claselor conducătoare ai țării inamice în afaceri dubioase. Distrugeți-le reputația și, la momentul potrivit, supuneți-i disprețului propriilor concetățeni; Utilizați creaturile cele mai ticăloase și mai abjecte; Răspândiți discordia și conflictele între cetățenii țării ostile. Întărâtați-i pe tineri contra bătrânilor; Ridiculizați tradițiile adversarilor. Discreditați-le luminătorii de conștiință”).
SUN TZU, 544 – 496 BC, general și filozof chinez
Stimați camarazi,
În formularea poziției sale cu privire la problematica supusă dezbaterii publice de astăzi, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, susținătoare consecventă a acțiunilor FORUMULUI structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă și retragere, pornește de la următoarele considerente:
-
Analiza riscurilor și amenințărilor de securitate globale și regionale actuale conduce la concluzia că România este ținta unui război informațional fără precedent - și nu doar din partea Federației Ruse!
O întreagă gamă de strategii, instrumente și metode de spionaj, de subversiune și subminare a economiei, de propagandă, dezinformare, manipulare, influențare psihologică și incitare a populației și a unor lideri politici a devenit de mai mult timp operantă pe teritoriul României cu scopul slăbirii puterii noastre statale.
Acțiunile cele mai elocvente în acest sens, puse în aplicare în principal prin intermediul mass-media şi al presiunii străzii, au vizat alterarea deciziilor de politică internă și externă ale Executivului, sădirea în conștiința publică din România a dubiului și derutei față de seriozitatea și sustenabilitatea promisiunilor și programelor guvernamentale, amplificarea dilemelor artificial create de unele teorii conspirative circulate în mediul virtual și crearea de realități false.
-
În domeniul apărării naționale, principala vulnerabilitate care s-a manifestat în ultimii 10 – 15 ani a fost, și încă mai este, precaritatea resurselor care, alături de o abordare politică profund greșită a nevoii de dezvoltare a capabilităților de apărare, a făcut ca astăzi să nu mai vorbim decât despre capabilități militare limitate la câteva domenii de nișă, ba chiar despre ”programe de supraviețuire”, în condițiile degradării accelerate a stării de operativitate a tehnicii și armamentului de luptă de bază, precum și a unităților militare luptătoare.
La această stare s-a ajuns din cauza concepției profund greșite că, odată cu intrarea în NATO nu mai avem nevoie de o armată robustă și bine dotată, clasa politică ignorând cu bună știință că apărarea națională este responsabilitatea ei intrinsecă, primordială, derivată în primul rând din Constituție, dar și din obligațiile României de stat membru al Alianței Nord Atlantice, furnizor și nu consumator de securitate, și că posibilitatea activării Art. 5 în caz de agresiune nu este un „cec în alb” oferit gratis României.
Puțini din liderii politici din perioada la care facem referire au înțeles că „libertatea” noastră ca popor și ca națiune are un preț () și că acest preț trebuie plătit nu doar de militarii trimiși în misiuni de luptă în afara granițelor Țării, în Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, prin jertfă de sine!
Din păcate, nici acum la nouă luni de la intrarea în vigoare a acordului politic de alocare anuală a 2% din PIB pentru Apărare, nu există garanții temeinice că banii asigurați pentru 2017 vor putea fi angajați, ceea ce ar putea echivala cu începutul decredibilizării noastre ca Țară, Partener strategic al SUA, Franței, Germaniei și Turciei.
-
Armata României a fost adusă în starea actuală de către Puterea Politică aflată la cârma Țării de-a lungul ultimului deceniu și jumătate - o putere incapabilă să-i înțeleagă rostul fundamental înscris în Constituție, acela de apărătoare și principal garant al existenței Statului Român, subordonată exclusiv voinței Poporului, o putere lipsită de determinare în a-i recunoaște și acorda locul cuvenit în Structura de forțe a sistemului național de securitate; în consecință, mai ales după aderarea la NATO, Puterea politică, în majoritatea ei (cu unele mici excepții, absolut conjuncturale), doar a mimat preocuparea/îngrijorarea față de starea reală a Armatei, în realitate lăsând lucrurile să evolueze într-o direcție contrară celei pe care situația de securitate, generală și regională, ar fi impus-o.
-
Espectativa și neimplicarea hotărâtă și decisivă a Președintelui României, Comandantul suprem al Forțelor Armate și Președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în respingerea diverselor încercări de destabilizare a organismului militar au creat impresia unui abandon cel puțin parțial al problematicii Armatei, cu consecințe dintre cele mai nocive asupra percepției publice privind prioritățile strategice ale Președinției în asigurarea apărării naționale și a ordinii constituționale a României.
-
Măsurile guvernamentale și legislative mai vechi sau mai noi care au vizat salarizarea cadrelor militare în activitate sau pensiile de serviciu ale rezerviștilor militari au fost de natură nu doar să afecteze statutul social al acestora, ci să fractureze coeziunea și unitatea de corp a personalului Armatei și, prin extensie, a întregului sistem național de securitate. Mai mult, invectivele la adresa generalilor și coloneilor Armatei României proferate de diverse entități media profesionalizate, sau anumiți formatori de opinie specializați în dezinformare și maculare publică, susținuți în mod inexplicabil de către unii reprezentanți legali ai autorităților publice competente, au adâncit această fractură, generând convingeri și atitudini sociale dintre cele mai diverse, contradictorii, potrivnice ideii de unitate, solidaritate și pace socială.
-
Măsurile întreprinse în ultimii ani la nivelul Ministerului Apărării Naționale privind politica de personal au dus la apariția unei lipse acute de profesioniști și experți în domenii importante de activitate și nu au acoperit noile cerințe ale spațiului de angajare modern; astfel că, dotarea precară a Armatei României a fost amplificată de o încadrare sub nevoile minime rezultate din riscurile și vulnerabilitățile la adresa apărării naționale, ceea ce a scăzut, drastic, capacitatea operațională a unităților și marilor unități militare.
-
În lipsa unor reacții coerente, consistente și unitare din partea autorităților constituționale ale statului față de situația creată, confuzia publică referitoare la locul, rolul și misiunile Armatei în cadrul sistemului național de securitate, precum și la obligațiile și drepturile militarilor activi și în rezervă sau retragere se va accentua, putând determina nu doar diminuarea încrederii populației în Armată ci, cu mult mai grav, amorfizarea și neantizarea percepției publice cu privire la necesitatea apărării proprii în contextul apărării colective și, pe acest fond, a inutilității păstrării identității societale a militarilor.
Stimați camarazi,
Date fiind considerentele enunțate, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România se alătură celorlalte structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă și retragere participante la dezbaterea de astăzi și face apel la tot arsenalul de resurse intelectuale, motivaționale și emoționale de care dispunem, pentru a atrage atenția autorităților competente ale statului, cât încă nu este prea târziu, asupra gravității situației de securitate și a stării reale a Sistemului Național de Apărare, respectiv a capacității sale de reacție; în acest scop, vă informăm că am inițiat împreună cu Statul Major al Apărării și Centrul de Studii Strategice de pe lângă UNAp un atelier de lucru pe problematica Forțelor de rezervă cu tema „Adecvarea apărării naționale la amenințările actuale; complementarități ale sistemului național de apărare” în ultima decadă a lunii Octombrie, urmat de o dezbatere publică la nivelul comisiilor de profil din Parlamentul României până la sfârșitul actualei sesiuni legislative. Invităm toți camarazii care doresc să contribuie la operaționalizarea acestui demers să ni se alăture; de asemenea, reiterăm invitația inițiatorilor proiectelor legislative „Corpul Național al Rezerviștilor Militari”, „Garda Națională” și, mai nou, „Garda Civilă” să-și expună fundamentele și argumentațiile științifice care stau la baza acestor concepte în cadrul celor două acțiuni, noi oferindu-le posibilitatea de a le găzdui intervențiile în secțiunea „Complementarități”.
Facem apel, de asemenea, la unitate de corp și consecvență atitudinală pentru demascarea și neutralizarea campaniilor de denigrare și mistificare a adevărului în legătură cu statutul militarilor, activi sau în rezervă, pentru recuperarea drepturilor constituționale și legitime încălcate cu bună știință sau din necunoaștere de către autorități; în acest scop, solicităm ANCMR, singura organizație a cadrelor militare în rezervă și retragere recunoscută și susținută în mod oficial de M.Ap.N., să-și reconsidere serios poziția în raport cu celelalte structuri asociative ale militarilor în rezervă și retragere, să-și manifeste deschiderea și sprijinul față de inițiativele acestora, astfel încât militarii în rezervă și retragere, prin reprezentanții lor desemnați, să se exprime și să fie percepuți de către instituțiile abilitate ale statului ca parteneri legitimi, viabili și credibili de dialog, apți să comunice în spațiul public și să susțină unitar preocupările și problemele rezerviștilor militari.
În spiritul și pe baza valorilor euro-atlantice la care am aderat, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, membră a Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă (CIOR) din NATO, militează pentru forma de manifestare cea mai democratică în raport cu instituțiile statului, respectiv pentru dialogul interinstituțional constant, activ, constructiv și permanent. Nu încurajăm în niciun fel protestele în stradă ale militarilor în rezervă, dar nici nu excludem în mod categoric această formă de manifestare, ca soluție ultimă de exprimare a opoziției față de problemele care ne afectează viața; în acest caz, ne gândim și supunem atenției și judecății celorlalte structuri asociative, varianta organizării unor Marșuri ale Tăcerii desfășurate legal, în deplină ordine și disciplină, cu demnitate și responsabilitate, în momente de oportunitate și „vizibilitate” maxime. În aceeași ordine de priorități, acțiunile în instanțele de judecată civile naționale și internaționale, respectiv la CEDO, pentru repunerea în drepturile fundamentale nesocotite sau încălcate, trebuie să fie utilizate individual sau în grup ori de câte ori se va impune.
În final, ne exprimăm convingerea că noi militarii în rezervă și retragere avem nu doar obligația morală și profesională ci, mai ales, maturitatea și înțelepciunea necesare pentru a „strânge rândurile” în astfel de momente, abandonând diversele animozități sau frustrări personale sau de grup care ne despart, constituindu-ne în voci puternice ale segmentului societal pe care îl reprezentăm, în contextul unei societăți civile din ce în ce mai debusolată și mai alienată.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
În numele și din însărcinarea Consiliului Director al AORR,
Gl. lt. (r) dr. Florian PINȚĂ - prim vicepreședinte
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 31 IULIE 2017 –
Așa cum v-am mai informat, una dintre preocupările majore ale Asociației o reprezintă valorificarea experienței profesionale a membrilor săi pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și teoretico-conceptual în domeniul apărării, acțiunile întreprinse în această direcție fiind anunțate constant prin comunicatele noastre anterioare.
Prin prezentul comunicat dorim să vă informăm despre o nouă inițiativă, ce vizează contribuția noastră la adecvarea apărării naționale în raport cu amenințările actuale și analiza posibilităților de a adăuga sistemului național de apărare forme complementare, menite să sporească capacitatea acestuia de a răspunde noilor provocări, pentru a realiza o apărare națională credibilă și adecvată. Acest deziderat este, totodată, un obiectiv prioritar al asociației, pentru că scoate în evidență rolul, locul și misiunile unor posibile forțe de rezervă/teritoriale care să facă față acelor riscuri și amenințări pentru care Armata României are o capacitate limitată de a le contracara, în fapt să completeze necesarul de capabilități de răspuns din cadrul sistemului național de apărare.
În acest scop, AORR a inițiat organizarea unui atelier de lucru în care să se abordeze problematica amintită, demers care s-a bucurat de sprijinul Statului Major General, Secretariatului General al Ministerului Apărării Naționale și Universității Naționale de Apărare “Carol I”, prin Centrul de Studii Strategice de Apărare și Securitate. Astfel, atelierul se va desfășura în data de 31.10.2017, la Universitatea Națională de Apărare “ Carol I ”. Discuțiile la nivel de experți vor reuni, pe lângă membrii noștri și reprezentanții structurilor menționate anterior, reprezentanți din statele majore și academiile categoriilor de forțe, precum și camarazii noștri din Asociația Diplomaților Militari în Rezervă și în Retragere “Alexandru Ioan Cuza”.
Principalele abordări, idei și concepte reieșite în urma discuțiilor vor fi aduse la cunoștința publicului interesat, după caz, prin intermediul paginilor web ale structurilor participante sau publicare în presa de specialitate. De asemenea, dorim ca principalele concluzii și propuneri să fie prezente factorilor politici de decizie din legislativ și executiv, într-o manieră pe care o vom conveni după terminarea dezbaterilor din cadrul atelierului de lucru.
A.O.R.R. – Consiliul Director
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 30 AUGUST 2017 –
Asociația Ofițerilor în Rezerva din Romania, consecventă principiilor sale de transparență și cooperare prevăzute în statut și strategia de dezvoltare, a continuat demersurile pentru dezvoltare relațiilor cu societatea civilă și mediul de afaceri, în scopul valorificării potențialului intelectual și managerial al membrilor săi și promovării intereselor naționale de securitate și apărare. În acest sens, vineri, 25 august a.c., a avut loc la sediul Uniunii Generale a Industriașilor din Romania (UGIR) o întâlnire între conducerile UGIR și AORR, prilej cu care s-a semnat un Protocol de colaborare și parteneriat între cele entități.
Protocolul prevede, în principal, acțiuni pentru valorificarea competențelor profesionale și manageriale, a expertizei și potențialului cultural-științific al membrilor UGIR și AORR pentru dezvoltarea industrială și tehnică a României, sprijin pentru organizarea activităților de mentorat destinate studenților din academiile categoriilor de forte ale armatei și Academia Tehnica Militara, prin formarea competențelor lor antreprenoriale, sprijinirea acțiunilor care vizează crearea condițiilor financiare, materiale și umane necesare modernizării industriei naționale de apărare și susținerii efortului de apărare, precum și promovarea intereselor comune ale celor două organizații în dezbaterile legislative, cu prioritate în comisiile parlamentare pentru apărare.
Protocolul de colaborare și parteneriat a fost semnat de domnul economist dr. George Constantin Păunescu, președintele UGIR, iar din partea AORR de către domnul general locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu, președintele asociației.
AORR – Departamentul de comunicare și relații cu mass media
Un profesor român predă limba franceză la Academia de Limbi Străine a CIOR/NATO
În perioada 15 – 30 iulie 2017, la Academia Navală din orașul Gdynia, Polonia, s-au desfășurat cursurile de limbi străine, engleză și franceză, ale Academiei de Limbi Străine (CLA) a CIOR/NATO.
Academia de limbi străine a CIOR (CLA) organizează cursuri de învățare a limbilor franceză și engleză, acordând un spațiu important însușirii lexicului militar al NATO. Profesorii de specialitate, lingviști si pedagogi desăvârșiți, sunt selecționați, pe bază de concurs, dintre ofițerii în rezervă ai țărilor membre ale CIOR. La rândul lor, stagiarii sunt ofițeri în rezervă ai NATO sau ofițeri activi provenind din noile democrații ale Europei centrale și de răsărit.
Avem onoarea să vă informăm că Federația Militarilor din România asigurând conducerea Forumului Structurilor Asociative ale Militarilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică si Siguranța Națională organizează o sedință de lucru a acestui forum în ziua de joi, 07.09.2017, între orele 10.00-14.00, în sala “Constantin Stere” de la Senatul României.
Invităm membrii AORR interesati să participe la aceasta activitate și să transmită gradul, numele si prenumele, seria si numarul actului de identitate, eventual numarul autovehiculului cu care se deplasează, domnului gl. Florian PINTA prin SMS la telefon 0744 508 826 sau e-mail florianpinta54@yahoo.com
Ordinea de zi:
1. Pozitia Forumului fata de OUG nr.59/2017
2. Pozitia Forumului fata de tergiversarea aprobarii sau respingerii OUG nr.57/2015
3. Pozitia Forumului fata de Legea salarizarii unitare
4. Pozitia Forumului fata de actuala situatie de limitare si interzicere nejustificata a drepturilor militarilor
5. Aprobarea memorandumului cu pozitia participantilor fata de subiectele supuse discutiei ce va fi inaintat tuturor factorilor decidenti in domeniu.
La activitate au fost invitati reprezentantii tuturor structurilor cu drept de decizie si legiferare.
Consiliul Director al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 06 SEPTEMBRIE 2017 –
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 09 SEPTEMBRIE 2017 –
În data de 7 septembrie, a avut loc la sediul Senatului cea de a doua reuniune a Forumului 2017 a structurilor asociative ale militarilor în rezervă și retragere, desfășurată sub deviza
STOP MINCIUNII, MANIPULĂRII, DIVERSIUNII ȘI DEZBINĂRII
Opriți bătaia de joc la adresa militarilor români
Reuniunea a avut drept scop adoptarea unei poziții comune față de bulversarea vieții rezerviștilor produsă ca urmare a modificărilor aduse prin OUG 59/2017, tergiversarea aprobării/amendării OUG 57/2015 și modificările preconizate la legea salarizării unitare și legea pensiilor.
La reuniune au participat reprezentanți ai tuturor asociațiilor cuprinse în Forum și au fost invitate să participe și alte asociații ale rezerviștilor, inclusiv ANCMRR din MApN, care, din păcate nu a onorat invitația, continuând atitudinea de dezinteres față de activitatea celorlalte structuri asociative și de refuz a tot ceea ce înseamnă intenție de coagulare a acțiunilor rezerviștilor militari, considerându-se singura reprezentantă a acestora.
Au fost invitate de asemenea să participe la reuniune toate structurile executivului și legislativului cu responsabilități în domeniul apărării și securității naționale, de la Președinție, Guvern și Ministere la comisiile parlamentare, dar doar MApN și-a trimis un reprezentat, parlamentarii fiind reprezentați de domnul deputat Dumitru Lupescu (USR), membru în comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, cel mai probabil din proprie inițiativă, domnia sa fiind și ofițer în rezervă.
Deși discuțiile purtate pe timpul reuniunii au excedat cadrul inițial propus, ele s-au concentrat totuși pe efectele pe care noile acte legislative adoptate de guvern și cele aflate în proces de elaborare le au asupra calității vieții rezerviștilor militari. Întrucât la finalul reuniunii s-a decis transmiterea unui comunicat către toate structurile cu responsabilități în domeniul apărării naționale, începând cu Președintele României, mesaj care va fi difuzat prin mijloacele asociațiilor participante și, sperăm noi, va avea audiență și în mass media, nu vom insista pe aceste aspecte, ci vom prezenta doar intervențiile reprezentanților AORR, la activitate fiind prezenți nouă membrii, majoritatea fiind și membrii ai Consiliului Director.
Astfel, domnul general locotenent (r) Florian Pința, prim vicepreședinte al Asociației și copreședinte al reuniunii, a prezentat succint punctele forte ale întâlnirii, reprezentate de: reunirea pentru a doua oară în decurs de numai câteva luni a structurilor asociative din Forum; reprezentativitatea Forumului care înglobează asociații ale militarilor proveniți din toate instituțiile sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională cu excepția ANCMRR din MApN; progresele înregistrate în direcția coagulării acțiunilor structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă și retragere, chiar dacă se mai manifestă suficiente sincope, majoritatea generate de cauze subiective, nu de puține ori individuale. Totodată, domnia sa a subliniat că, în condițiile actuale, prin lipsă de transparență, adoptarea de măsuri care afectează grav viața militarilor rezerviști și mai ales campania de stigmatizare a personalului militar, Guvernul îi va forța până la urmă pe aceștia să reacționeze mai virulent, inclusiv prin proteste publice.
Poziția de ansamblu a AORR a fost prezentată de secretarul general al Asociației, domnul general maior (r) Dan Florin Grecu, a cărei intervenție o prezentăm mai jos:
-
AORR denunță și condamnă campania informațională declanșată împotriva militarilor, cu precădere împotriva pensionarilor militari, campanie menită să discrediteze activitatea în slujba națiunii desfășurată de mii de militari, să afecteze legătura strânsă de suflet și simțiri existentă între națiune și Armata Sa și să învrăjbească societatea civilă împotriva ultimilor săi apărători, militari. Considerăm că acest lucru cu atât mai grav cu cât această campanie este desfășurată de însuși Guvernul României, prin miniștrii săi și nu am semnalat nici o reacție care să i se opună din partea vreunui lider politic, indiferent
În acest context, considerăm că este necesară și solicităm intervenția președintelui României, care în baza prerogativelor sale constituționale de mediator și mai ales din calitatea sa de Comandant al Forțelor Armate să pună capăt acestui proces propagandistic de defăimare și culpabilizare a militarilor, în special a celor în rezervă cu efecte nefaste asupra coeziunii societății și apărării naționale.
În egală măsură solicităm primului ministru și comisiilor parlamentare pentru apărare, respectiv juridice, să prezinte fără echivoc poziția Guvernului, respectiv a comisiilor față de pensiile militare, în sensul recunoașterii acestora ca pensii militare de stat, adică pensii ocupaționale cu o anumită specificitate și nicidecum ca pensii speciale, nesimțite și nemeritate, așa cum sunt ele menționate de propaganda antinațională și păgubitoare la care participă inclusiv unii membrii ai Guvernului și Parlamentului.
-
Referitor la OUG-59/2017 o întrebăm pe doamna ministru al muncii când a fost corectă și cinstită? Acum câteva luni când a retras în chiar plină dezbatere parlamentară art.40. din proiectul legii salarizării unitare, articol care amâna actualizarea pensiilor militare în perioada 2017-2022, recunoscând implicit caracterul aberant și neconstituțional al unor astfel de prevederi sau atunci când s-a adoptat cu surle și trâmbițe OUG 59?2017 care pur și simplu elimină pe vecie actualizarea pensiilor militare, o prevedere de asemenea anticonstituțională.
-
Referitor la proiectul legii salarizării militare, AORR subliniază că desființarea serviciului militar obligatoriu s-a făcut tocmai în scopul profesionalizării totale a organismului militar, în raport cu cerințele impuse la acel moment de criteriile de aderare la NATO. Nu discutăm acum dacă această măsură a avut efecte benefice sau nu, dar îi întrebăm pe domnul prim ministru, pe ministrul apărării și pe ministrul muncii care este părerea Guvernului, a ministerelor menționate și a domniilor lor personal despre profesionism și profesionalizare, atâta timp cât soldatul profesionist care își desfășoară activitatea în slujba națiunii 24/24 și 7/7, care trebuie să ia în fracțiuni de secundă decizii de care depind viața sa, viețile camarazilor sau ale civililor apărați și care mânuiește tehnică și echipamente militare de mii, sute de mii sau chiar milioane de lei este echivalat prin proiectul legii salarizării unitare cu muncitorul ... necalificat.
De altfel, echivalarea funcției șefului Statului Major General, în curând Șeful Apărării, cu a regizorului de teatru de păpuși spune totul despre considerația pe care Guvernul o acordă militarilor, despre poziția acestuia în raport cu Armata României, nimeni alta decât garantul suveranității, a independentei și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale.
Până când soldatul profesionist nu va avea solda funcției la finele primului an de activitate de 75% din valoarea salariului mediu pe economie, militarii români vor rămâne desconsiderați de propriul lor Guvern.
-
În ceea ce privește OUG 57/2015, mărturisim sincer că guvernanții, în deplin parteneriat cu parlamentarii, și-au atins obiectivul: până și noi am obosit să așteptăm o decizie pe acest subiect aflat în dezbatere parlamentară încă din februarie 2016.
-
AORR își exprimă susținerea pentru menținerea sistemului pensiilor militare de stat, sistem care are un caracter istoric și a funcționat nealterat de la domnitorul Alexandru I până la guvernarea Boc, sistem pe care nici măcar regimurile comuniste nu l-au schimbat. Indiscutabil, legea 223/2015 poate fi amendată și perfecționată, problema fiind însă că toate amendamentele aplicate neconstituțional prin ordonanțe de urgență au avut ca finalitate diminuarea drepturilor militarilor rezerviști.
De altfel, asociațiile profesionale ale militarilor în rezervă au făcut propuneri pertinente în acest sens, inclusiv în scopul fidelizării cadrelor militare, soldaților și gradaților profesioniști pentru a se evita fuga acestora din sistem în plină capacitate de muncă, dar aceste propuneri nu au avut nici o rezonanță la cei în drept, și, din perspectiva noastră, în primul rând la Ministerul Apărării Naționale.
-
Constatăm cu îngrijorare lipsa de viziune și coerență a lidershipului politico-militar, sau Doamne ferește, poate prea marea coerență în bulversarea sistemului militar și exemplificăm doar prin ceea ce s-a întâmplat în domeniul managementului resurselor umane, cu precădere la nivelul liderilor militari: modificările impuse prin OUG 59/2017 au reușit încă o dată să depopuleze structurile de comandă de la toate nivelurile ierarhice, astfel că după decembrie 2013, când într-o singură zi au fost trecuți în rezervă 41 de generali și alți 2 în următoarele săptămâni, în lunile iulie august a.c. au fost efectiv forțați să iasă din sistem alți 20 de generali, dintre care unii nici măcar nu au finalizat un semestru pe funcția de pe care au trecut în rezervă. Faptul că în întreg Statul Major General mai sunt doar doi ofițeri cu gradul de general ar fi chiar un element de interes, dacă acest lucru nu ar însemna și lipsă de continuitate, dezomogenizarea structurii de comandă, afectarea până la pierdere a istoriei instituționale sau forțarea la promovare a unor ofițeri, fără îndoială cu capacități profesionale deosebite, dar care nu au trecut prin circuitul normal care să le ofere experiența managerială, siguranța și, de ce nu, timpul necesare exercitării comenzii la nivelele ierarhice superioare.
Vom reveni cu mesajul participanților la Forumul 2017 al structurilor asociative ale militarilor în rezervă și în retragere, imediat ce forma finală a acestuia va fi agreată de reprezentanții desemnați.
AORR – Departamentul de comunicare și relația cu mass media
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 13 SEPTEMBRIE 2017 –
În baza Protocolului de colaborare încheiat, la 22 martie 2017, între AORR și Asociația de Arbitraj Instituționalizat, Gl. bg. (rtr,) Mihail Țăpârlea, vicepreședinte, și membrii sucursalei AORR din județul Constanța, precum și un număr important de colaboratori ai acestora, au participat la Conferința „Arbitrajul – justiție rapidă și confidențială”, organizat, în ziua de 08 septembrie ac, la Constanța. De asemenea, s-a participat la Conferința de presă, ce s-a desfășurat în ziua de 07. 09 2017.
În cadrul conferinței, s-au prezentat și dezbătut probleme esențiale ale arbitrajului, ca modalitate alternativă de rezolvare a diferendelor ce apar între persoanele fizice, persoanele juridice și între cele două categorii, cum sunt: dreptul petentului în alegerea instanței; convenția arbitrală și rolul său; expertiza contabilă în cadrul procesului arbitral; specificul litigiilor izvorâte din executatrea contractelor de asigurări; cheltuielile arbitrale; executarea silită; interferențe între activitatea arbitrilor și cea a profesiilor juridice și non-juridice.
S-a subliniat faptul că, prezența la această conferință și a membrilor AORR din județul Constanța constituie un argument și o modalitate concrete de operaționalizare a Protocoluuil semnat, la începutul acestui an, între cele două Asociații. Protocolul se relevă a fi un important cadru organizatoric și ideatic pentru ca cele două entități să acționeze pentru consolidarea culturii juridice a membrilor și colaboratorilor lor, a antreprenorilor, dar și a cetățenilor țării noastre.
Totodată, în urma discuțiilor membrilor AORR cu doamna Rodica Vlaicu, președinte al Asociației de Arbitraj Instituționalizat, și cu dl. Gl. bg. Iulică Burticioiu, vicepreședinte, s-au convenit următoarele: continuarea acțiunilor de consolidare a culturii juridice a membrilor și colaboratorilor AORR, precum și pentru schimbarea mentalităților și prejudecăților privitoare la soluționarea litigiilor ce vizează cadrele militare, fie că sunt active, în rezervă sau în retragere; lărgirea gamei de forme, astfel încît să crească eficiența diseminării problematicii arbitrajului, care, pe lâgă seminariile și conferințele care se organizează, să apeleze și la mass-media românești pentru a se multiplica mijloacele de informare cu privire la valențele și menirea arbitrajului.
De asemenea, va fi necesar să acționăm, în mod permanent și coerent, pentru a face cunoscute în rândul cadrelor militare, dar și al publicului larg, avantajele consistente pe care le oferă această formă de soluționare a diferendelor, și anume: celeritatea; confidenţialitatea; posibilitatea desemnării arbitrilor de către părţi, costurile reduse, comparativ cu cele ale soluționării clasice. Totodată, este nevoie să se cunoască paleta largă de diferende, cum sunt: cele comerciale; de muncă; cele privitoare la dreptul proprietăţii intelectuale, la protecţia consumatorului, transferul dreptului de proprietate şi constituire de drepturi reale; partaje succesoral; partaje între soți; ieșiri din indiviziun ; raporturile de vecinătate și dimensiunile civile ale cauzelor penale.
Prin toate acțiunile și demersurile noastre comune se urmărește protejarea şi promovarea activă a intereselor membrilor şi partenerilor celor două Părți semnatare. În această direcție, se va face mai mult pentru promovarea şi susţinerea unor proiecte de acte normative, care au ca obiect îmbunătăţirea cadrului juridic specific domeniilor de interes ale celor două părţi.
AORR și-a propus ca, și membrii ei - cadre militare în rezerva și în retragere - să se conecteze, atunci când sunt puși în situația să-și rezolve diferitele diferende sau conflicte, la problematica arbitrajului permanent instituționalizat.
Un alt domeniu important al colaborării l-a reprezentat colaborarea în organizarea, atât la nivel național, cât și la nivel local, a unor acțiuni și evenimente consacrate Centenarului Marii Uniri.
Asociația Ofițerilor în Rezervă din România
Vicepreședinte
Mihail Țăpârlea
Al treila atac la PENSIILE MILITARE DE STAT, încheiat cu o...remiză
Aceasta este concluzia sedintei publice a Comisiei de munca din Camera Deputatilor care a avut loc azi, 14 noiembrie 2017 ora 13.00 la care au participat reprezentantii Federatiei Militarilor din Romania – AORR, ROMIL, ANCMRR MAI, ACMRR SIE, SRI, SCMD si ai sindicatului UNIPOL.
Domnii colonel Dogaru, general Gropan, general Balaceanu, general Hurdubaie, genera Mălureanu au prezentat argumente pertinente tinand de neconstitutionalitate, discriminare, traditii istorice, moralitate, indatoriri militare de dupa pensionare, juramant fata de tara, relatia constitutionala magistrati-militari, dezinformarea populatiei ca element al razboiului hibrid, informational, decapitarea conducerii sistemului national de aparare prin plecarea fortata a 20.000 de cadre inalt calificate din Armata, Servicii si MAI, in mai putin de trei luni de zile ,mai ceva ca intr-un razboi, nerespectarea anexelor la Tratatul de aderare la NATO, situatia de securitate tensionata de la granitele nationale, constatarile personale ale sefului PSD si Presedinte al Camerei Deputatilor, respectiv Prim-Ministrului privind discrepantele dintre pensiilor generalilor de varsta inaintata si cele ale coloneilor actuali, de 1 la 10.
In dezacord cu cele prezentate mai sus, s-a sustinut corectitudinea si oportunitatea prevederilor OUG 59 privind pe militari, argumentandu-se astfel:
-
Nu este corect ca militarii care au luptat in Tratatul de la Varsovia sa primeasca acum pensii NATO.
-
Vechimea cumulata datorita conditiilor de munca nu poate fi recompensata integral.
-
Profesorii desfasoara munca informativ-educativa si nu informativa ca ofiterii SRI care nu au contribuit la edificarea economiei romanesti ci numai au „informat” despre evolutia acesteia – ca atare, nu au motive sa se planga de abrogarea oricarei forme de actualizare a pensiei militare.
-
Pensionarile fortate ce au avut loc nu afecteaza capacitatea de aparare a tarii intrucat un locotenent poate conduce un inspectoratul MAI al unui judet, asa cum un judecator poate sa judece la 28 de ani.
-
Ministrul Justitiei nu trebuia sa semneze pe Ordonanta ci poate da un aviz, chiar daca are structuri vizate subordonate.
-
OMM nu este un drept la trecerea în rezerva ci parte a pensiei militare.
-
Legea 223/2015 a fost elaborata „pe repede – nainte” .
Ca urmare a pozitiei adoptate de structurile asociative si profesionale s-a obtinut o amanare a supunerii la vot a raportului Comisiei de munca privind OUG 59/2017 , institutiile abilitate urmand sa ia act de pozitiile exprimate de reprezentantii organizatiilor rezervistilor militari si sa inainteze comisiei punctele lor de vedere.
Ceea ce trebuie remarcat si considerat un succes este ca, pentru prima data, s-a coagulat, la aceeasi masa, un punct de vedere unitar al militarilor in rezerva exprimat cu fermitate, deschis, democratic, fara complexul de inferioritate sau supusenie fata de factorul politic.
Va vom tine la curent cu evolutia situatiei.
PARTICIPAREA ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
IN CADRUL EMISIUNII ZIUA Z LA 6TV – 24 SEPTEMBRIE 2017 –
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 24 SEPTEMBRIE 2017 –
COMUNICAT
referitor la activitatea internațională a AORR
Vineri, 22 septembrie, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România a primit vizita unei echipe de la Colegiul pentru Comerț și Antreprenoriat din Ostrowiec Świętokrzyski, Polonia, condusă de domnul general maior (r) Andrzej Pietrzyk, decanul Departamentului pentru studii de securitate și apărare, însoțit de profesor dr. Paweł Gotowiecki și de profesor dr. Jakub Żak din același departament.
Vizita s-a înscris în nota bunelor relații pe care AORR le are cu partenerii polonezi și s-a constituit într-un răspuns la participarea reprezentanților asociației noastre la Conferința științifică dedicată apărării teritoriale, conferință organizată de colegiul polonez în noiembrie 2016.
Întâlnirea de lucru dintre cele două părți a avut loc la Cercul Militar Național și a fost moderată de secretarul general al AORR, domnul gl.mr. (r) Dan Grecu. Cu acest prilej au fost prezentate de către oaspeți aspecte referitoare la industria națională de apărare poloneză și s-au purtat discuții pe probleme actuale care țin de securitatea regională în Europa Centrală și de Est, rolul apărării naționale, statutul forțelor armate în societate, dezvoltarea apărării teritoriale poloneze, precum și despre situația rezerviștilor din cele două țări.
Pe timpul prezentării generalului Pietrzyk și a discuțiilor care au urmat, am putut constata, nu fără o îndreptățită amărăciune gândindu-ne la situația industriei de apărare românești, că industria de apărare poloneză nu numai că a supraviețuit schimbării sistemului politic, dar chiar se dezvoltă coerent și constant, asigurând direct pe de o parte o bună parte din sistemele de armament, muniția și echipamentele necesare forțelor armate naționale, iar pe de altă parte dezvoltând parteneriate bi- și multinaționale benefice industriei proprii, implicit forțelor armate. De asemenea, ni s-a reconfirmat ceea ce știam deja și anume că mediul academic polonez care se ocupă de domeniul securității și apărării naționale, conștientizează modificările esențiale produse în gama riscurilor și amenințărilor contemporane, necesitatea întăririi capacității de apărare națională, ca element esențial al puterii naționale, precum și faptul că sprijină fără echivoc acțiunile autorităților naționale derulate în acest sens.
Discuțiile dintre cele două părți au vizat și aspectele cooperării în domeniul științific, colegii polonezi adresând mulțumiri reprezentanților AORR care au participat la conferința din noiembrie, celor care au publicat studii în Revista Anteportas, precum și experților din asociația noastră cu care cooperează în cadrul Institutului Central-European pentru Cercetări și Analize Strategice (Central-European Institute of Research and Strategic Analysis - CIRSA). Ca o recunoaștere a activității AORR și a competenței membrilor săi, domnul general Pietrzyk a invitat Asociația noastră să co-prezideze Conferința științifică dedicată războiului hibrid, ce va avea loc în luna mai a anului viitor la Colegiul din Ostrowiec Świętokrzyski. De asemenea, generalii în rezervă Virgil Bălăceanu și Dan Grecu, precum și colonelul în rezervă Pascu Furnică au fost invitați să facă parte din comitetul științific al conferinței.
Întâlnirea s-a încheiat cu convingerea fermă a ambelor părți că relațiile dintre cele două structuri va continua să se dezvolte, urmând ca în scurt timp să se inițieze demersuri pentru formalizarea acestora printr-un protocol de parteneriat și colaborare.
Activitatea internațională a AORR este una din preocupările noastre, fără a eluda complexitatea momentului actual și nevoia de exprimare demnă dar militantă a poziției față de continua degradare și discreditare a imaginii Armatei în mediul politic și media. Organizarea și desfășurarea Marșului Tăcerii ocazionat de evenimentul NATO ce se va desfășura în România în prima decadă a lunii octombrie reprezintă o prioritate și o preocupare de prim-ordin!!!
AORR – Departamentul de comunicare și relația cu mass media
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 20 OCTOMBRIE 2017 –
Agenda AORR în atenția atașaților militari străini
Un grup de membri ai Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) s-a întâlnit miercuri, 18 octombrie, cu atașații militari acreditați la București, pentru a prezenta agenda și principalele direcții de acțiune ale asociației.
În informarea susținută de președintele AORR, general-locotenent (r) Virgil Bălăceanu au fost subliniate aspecte legate de diversitatea asociațiilor de militari rezerviști din România, tendințele centrifuge existente și acțiunile întreprinse pentru armonizarea pozițiilor pe subiecte de interes comun, problematica socială cu care se confruntă cadrele militare active, în rezervă și în retragere, dar și demersurile făcute pentru soluționarea dificultăților apărute. Au fost trecute în revistă relațiile cu Ministerul Apărării Naționale și Comisiile parlamentare de specialitate, expertiza pusă la dispoziție în calitate de think-tank pe anumite proiecte legislative care vizează forțele armate și a fost prezentat modul de cooperare al AORR cu alte asociații similare în cadrul Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă.
Diplomații militari au fost interesați de modul de poziționare a forțelor armate active și de rezervă în societatea românească, de efectele măsurilor guvernamentale de înghețare a pensiilor militare și de gradul în care au fost afectate structurile de comandă ale Armatei României prin recentele plecări masive din sistem ale unor cadre militare cu o bogată experiență.
Întâlnirea, organizată de atașatul militar al Ungariei, în calitatea sa de decan al Corpului atașaților militari, s-a înscris în seria demersurilor internaționale pe care AORR și Federația Militarilor din România le fac, în contextul actual, pentru recunoașterea și apărarea drepturilor cadrelor militare în rezervă și retragere.
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 22 OCTOMBRIE 2017 –
In data de 21 octombrie a.c. a avut loc Conferința Națională a Coalitței Naționale pentru Modernizarea României la care a participat și o delegație a AORR condusă de domnul general Virgil Bălăceanu.
Scopul prezentei la eveniment a fost acela de a capta interesul societatii civile pentru problematica Apărarii Naționale, de a prezenta preocuparile AORR și a atrage atentia asupra presiunilor și actiunilor de denigrare cu care se confruntă militarii in rezervă. De asemenea, s-a folosit aceasta ocazie pentru a propune includerea in Programul Național al Coaliției pentru Modernizarea României a unor măsuri menite sa situeze rezerva armatei la locul cuvenit.
La activitate au fost prezenți aproape 1000 de delegați din toată țara .
Reprezentanții organizațiilor membre ale CNMR au dezbătut teme precum „planul de măsuri pentru Celebrarea Centenarului și procesului de întregire a neamului românesc”, principalele obiective ale CNMR pentru perioada 2018-2020, pe zone de expertiză și competență.
Evenimentul a fost deschis de președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu, care a subliniat dorința membrilor CNMR de a colabora și a pune presiune pe factorul politic pentru atingerea obiectivelor de modernizare a României. Acesta a respins speculațiile conform cărora CNMR ar putea deveni un partid politic, în ciuda numărului și prestigiul membrilor.
Invitatului special, Radu Bălănescu , Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România, i-a fost acordat Certificatul de ambasador al culturii și identității naționale. După aceste momente de început, vicepreședinții CNMR au prezentat pe scurt, fiecare pe propriul domeniu de competență, obiectivele organizațiilor pe care le reprezintă.
Lista vorbitorilor:
-
Sorin Cîmpeanu - vicepreședinte al CNMR, președinte Consiliului Național al Rectorilor, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei;
-
Costin Georgescu - fost șef SRI, vicepreședinte CNMR.
-
Generalul Constantin Degeratu, vicepreședinte CNMR, fost Șef al Marelui Stat Major al Armatei Române
-
Anton Hadăr - vicepreședinte CNMR, preşedintele Federaţiei Alma Mater.
-
Eduard Dumitrașcu - vicepreședinte CNMR, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate;
-
Adrian Badea - vicepreședinte CNMR, președinte al Academiei Oamenilor de Știință.
-
Ion M. Anghel - președinte al Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră din România și președinte al Societății Române de Drept European.
-
Dumitru Coarnă - vicepreședinte CNMR, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual;
-
Mihaela Olaru - vicepreședinte CNMR, preşedinte Asociaţia Viaţa fără Violenţă.
-
Virgil Bălăceanu - vicepreședinte CNMR, președintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România;
-
Raluca Bârsăian - vicepreședinte CNMR pe probleme de infrastructură;
-
Ion Sandu - vicepreședinte CNMR, președintele Societății Meteorologice Române.
-
Valentin Popa - vicepreședinte CNMR, Rector al Universității "Ştefan cel Mare" Suceava.
-
Lavinia Șandru - vicepreședinte CNMR
La final, preotul Vasile Antonie Tămaș din Covasna a primit la rândul său Certificatul de ambasador al culturii și identității naționale, pentru poziția sa publică de la momentul în care Kelemen Hunor, președintele UDMR, a afirmat că data de 1 decembrie este una de doliu.
In semn de recunoastere a aportului AORR la procesul de modernizare a principiilor de folosire a forțelor de rezervă domnul general lt.(rez) dr. Virgil Balaceanu a fost confirmat vicepreședinte al Coaliției.
CONSILIUL DIRECTOR
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 30 OCTOMBRIE 2017 –
Sucursala Prahova a Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, în colaborare cu Primăria comunei Filipeștii de Târg, Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, Asociaţia Judeţeană ,,Cultul Eroilor” Prahova și Asociația Română de Drept Umanitar Filiala Prahova, a organizat, în data de 24 octombrie a.c., simpozionul cu tema „Strategii și politici de securitate la nivelul autorităților publice locale”, prilejuit de aniversarea Zilei Armatei României.
Simpozionul a constituit un bun prilej de a aduce în atenția societății civile și administrației publice locale problematica securității naționale și de a contribui la cunoașterea tradițiilor de luptă și jertfă ale Armatei Române.
Activitatea, inițiată de dl.col.(rz) Marin Rotaru, vicepreședinte al AORR Prahova, a fost bine primită de participanți și constituie începutul unei colaborări pe care o dorim îndelungată și fructuoasă.
Col(rz) Ștefănescu Dinu, președinte AORR Prahova
COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA
– 04 NOIEMBRIE 2017 –
Atelierul de lucru „Adecvarea apărării naționale la amenințările actuale;
complementarități ale sistemului național de apărare”
În data de 31 octombrie, la sediul Universității Naționale de Apărare "Carol I", s-a desfășurat atelierul de lucru cu tema „Adecvarea apărării naționale la amenințările actuale; complementarități ale sistemului național de apărare”, eveniment științific organizat de AORR împreună cu Centrul de Studii Strategice de Apărare și Securitate (CSSAS) din Universitate și cu sprijinul Direcției Planificare Strategică din Statul Major al Apărării.
La activitate au participat membrii AORR, reprezentanții CSSAS, generali și ofițeri în rezervă din Ministerul de Interne, reprezentanții Statului Major al Apărării, categoriilor de forțe, Academiei Forțelor Terestre, Comandamentului Întrunit al Forței, Comandamentului Logistic Întrunit și Comandamentului Comunicațiilor și Informațiilor.
Lucrările atelierului, moderate de președintele AORR, gl. lt. (r) Virgil Bălăceanu, au constituit un bun prilej pentru AORR de a se afirma ca un adevărat "thing tank" în domeniul studiilor din domeniul securității și apărării naționale, prezentările făcute și discuțiile pe marginea acestora vizând probleme de interes deosebit pentru apărarea națională, abordate și analizate științific. Menționăm principalele titluri și autorii:
-
Riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa apărării naționale" - gl. lt.(r) Dan Plăvițu, gl.bg.(r) Adriean Pârlog;
-
Capabilitățile de apărare ale Armatei României - col.(r) Crăișor Ioniță;
-
Argumente privind necesitatea dezvoltării Forțelor de Rezervă ale Armatei României - gl.bg.(r) Vasile Băețelu;
-
Apărarea Teritorială între paradigmă și necesitate - gl. mr.(r) Dan Grecu;
-
Corpul Național al Rezerviștilor Militari - gl.(r) Mircea Chelaru;
-
Apărarea cibernetică și societatea civilă - gl.mr.(r) Dumitru Cristea;
-
Lidership-ul militar - complementaritate sinergică a capacității de apărare? - gl.bg.(r) Petre Toader;
-
Rețeaua de detașamente pentru acțiuni cuantice - o capabilitate invizibilă - col.(r) Vasile Păun;
-
Garda națională - o alternativă rezonabilă - col.(r) Aurică Șerban, col.(r) Viorel Moldoveanu;
-
Organizațiile pro-apărare și sprijinul societății civile - col.(r) Pascu Furnică;
-
Sistemul privat de securitate - furnizor & resursă pentru apărare - gl.bg.(r) Gheorghe Jilavu, col. (r) Marius Bârloiu;
-
Pachetul legislativ pentru apărare - col.(r) av. Adrian Teodorescu.
Toate materiale susținute pe timpul atelierului de lucru vor fi publicate în viitorul apropiat, cel mai probabil în luna decembrie, în revistele militare de profil Gândirea Militară Românească și Impact Strategic, urmând să vă informăm oportun despre datele de apariție ale acestora.
AORR – Departamentul de comunicare și relația cu mass media