top of page

Omagiu Eroilor Patriei și Europei unite

              Luni 9 mai 2016,  în Bucureşti, s-a desfășurat o ceremonie la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Război Mondial. Evenimentul a cuprins un ceremonial militar, o slujbă religioasă și depuneri de coroane.  
         După intonarea Imnului de stat al României şi derularea ceremonialului religios, au urmat depuneri de coroane de flori din partea  Administraţiei Prezidenţiale, a Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului, structurilor din domeniul apărării, ordinii publice şi a siguranţei naţionale, precum și a unor asociaţii ale veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă și retragere.

          La aceaste ceremonie, Asociația Ofițerilor Români în Rezervă (AORR), a fost reprezentată prin gl. bg. (r) Mihail Țăpârlea - secretar general, cdor. (r) Ioan Cerchează şi col. (r) Ovidiu Călugărescu, care au depus o coroană de flori și s-au întreținut, în mod cordial, cu reprezentanții MApN.

        Ziua de 9 MAI are o triplă semnificație pentru poporul român, și anume: proclamarea independentei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliției Natiunilor Unite în cel de- al doilea război mondial la 9 mai 1945 și Ziua Europei.
Independența de stat a României a fost proclamată la 9 mai 1877, când ministrul de externe de atunci-Mihail Kogalniceanu- declara în Paarlamentul României: ”Suntem independenți, suntem națiune de sine statatoare”', actul proclamării independenței, fiind, a doua zi, promulgat de principele Carol I.Independența,  astfel proclamată, a trebuit, datorită evoluției evenimentelor pe frontul din Bulgaria al războiului ruso-turc,  să fie apărată pe câmpul de luptă. Principele Carol I a devenit comandant suprem al forțelor româno-ruse. La actiunile militare 

desfasurate la sud de Dunare au participat peste 52.000 militari romani, din care peste 10.000 au facut suprema jertfa in inclestarile de la Plevna, Rahova, Smardan, Tatargik, Belogradcik si Vidin.Efortul economic al României în războiul de independență a fost remarcabil, ridicîndu-se la, aproximativ, 100.000.000 lei aur. Menționăm că un leu aur era, în epocă, echivalat la 0,33 gr. aur. Trupele otomane au fost înfrânte, iar Armata română avea să-și facă intrarea triumfală în capitala țării pe 8 octombrie 1878. Independența României a fost recunoscută de marile puteri europene pe 13 iulie 1878.

                                                                                                  *
            Al doilea eveniment se refera la ziua de 9 mai 1945, zi in care Aliatii din cel de-al doilea razboi mondial au obtinut victoria impotriva Germaniei naziste, punând astfel capat celei mai pustiitoare conflagratii din istoria continentului european.

Cu un efectiv de 560.000 de oameni, din care au pierit pe timpul luptelor aproape 170.000, Armata Română a parcurs peste 1700 km de la Marea Neagră până în cadrilaterul Boemiei, eliberând peste 200.000 km 2 de sub ocupația fascistă(România, Ungaria, Cehoslovacia și Austria). A traversat 20 masivi muntoși, a forțat 12 cursduri mari de apă, a eliberat 3821 de localități, din care 53 de mari orașe. Pierderi provocate inamicului: efectivele a 15 divizii. Contribuția românescă la înfrângerea Reich-ului a fost apreciată, în epocă, de înalte personalități și oameni politici, care au afirmat  că România s-a situat pe locul al patrulea ”în ceea ce privește numărul de soldați cu care participă la bătălia pentru distrugerea nazismului” (Sunday Times, 7 ianuarie 1945). Sunt remarcabile și aprecierile potrivit cărora trecerea Armatei Române de partea coaliției antifasciste și aportul său militar au contribuit la  o ”scurtare a războiului cu cel puțin șase luni”(radio Paris, 13 ianuarie 1946).

                                                                                                *
           Cel de-al treilea eveniment sărbătorit la 9 mai, îl constituie  Ziua Uniunii Europene, zi ce simbolizează declaraţia de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care se  propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, prin  care s-a instituit Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE). 
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are, în prezent, 27 de state membre. 
Ziua Uniunii Europene este şi o zi a bucuriei de a fi împreună, a solidarității, o zi a cetăţenilor ”Europei Unite', care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate

 

                                                                                                 *

bottom of page